Fédération du Brabant

Bijgewerkt: 13/03/2018.

De Provinciale Federatie van metaalarbeiders van Brabant bevindt zich op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op het grondgebied van de provincie Waals-Brabant. Samengesteld uit de afdelingen van Brussel, Nijvel en Tubeke, heeft zij haar hoofdzetel in Brussel. Geassocieerd met de Waalse ‘Métallos’ sluit zij volledig aan bij het vakbondsproject van de MWB-ABVV.

Onze industriële vijver heeft de laatste decennia sterke sociale en economische veranderingen ondergaan. De sociale en stedelijke crisis heeft de werknemers heel sterk geraakt. Hoewel haar actie vooral verankerd zit in de ondernemingen, aan de zijde van werknemers, wil onze organisatie zich eveneens tonen op alle terreinen van de sociale strijd.

De AUDI-fabriek is met meer dan 3000 werknemers de belangrijkste bron van werkgelegenheid in onze sectoren, zonder rekening te houden met onderaannemers zoals de onderneming Weerts. Aan de kant van de auto-industrie zijn er andere productiebedrijven die opereren in de sector van metaalproductie, zoals TWIN DISC, in de staalindustrie, met NLMK en in de luchtvaartsector met de onderneming SABCA. Nochtans zijn het de dienstenbedrijven die het grootste deel van de metaalactiviteiten uitmaken, met de elektriciteitssector (voornamelijk ENGIE COFELY), de liftsector (onder andere KONE), alsook de garagesector (DIETEREN,…).

Er bestaat eveneens een groot aantal kleine en middelgrote ondernemingen die een broeihaard zijn voor knowhow en werkgelegenheid.

De beroepsopleiding is eveneens één van onze belangrijkste uitdagingen. De evolutie van de technologieën die in de industrie gebruikt worden, vereist een aanbod dat aangepast is aan de noden van de opleidingsbehoeften van de loontrekkenden, om nog maar te zwijgen van de integratie van werkzoekenden, dat een prioriteit blijft voor onze vakbondsorganisatie. Het is daarom dat de ‘Métallos’ van Brabant initiatieven ondersteunen die werkgelegenheid bevorderen, voornamelijk door opleiding. Eén van de verwezenlijking is de oprichting van een opleidingscentrum specifiek voor de industriële beroepen van morgen: het M.I.T.-centrum in Brussel.

Afbeeldingen

Lahouari Najar