editorial

De “lessen” van de NV-A

Editorial van Nico Cué, 30/03/2018

Wie zich op het pad van de ethiek en het behoorlijk bestuur begeeft, trekt beter geen besmeurd pak aan. Maar daar trekt de NV-A zich niets van aan. Met deze partij is het “doe wat ik zeg, niet wat ik doe”.
Lees verder

Laten we onze eigen resolutie zijn!

Editorial van Nico Cué, 5/03/2018

“We zijn voortaan de bestemmelingen van onze eigen eisen. We moeten gewoon de moed hebben om de brief aan onszelf te lezen. Het gaat niet om de dingen die er staan aan te komen, af te zwakken. Of te onderhandelen zodat de weg wat minder lastig is, noch de hel leefbaar te maken. Het gaat er eenvoudigweg om het niet te hoeven meemaken, en ervoor te zorgen dat niemand het hoeft mee te maken.”[i]
Lees verder

‘De andere wet van de jungle’

Editorial van Nico Cué, 19/02/2018

Een uitzonderlijke golf van solidariteit overspoelde de voorbije weken ons land. Gewone en een paar minder anonieme burgers vangen vluchtelingen op die tijdelijk verblijven in het Maximiliaanpark in Brussel. Een buitengewone actie die de maatschappij verzoent met ons idee van human nature. De ruchtbaarheid die eraan gegeven wordt, de steun waarop de actie kon rekenen en het verzet tegen de criminalisering van dit ‘normale’ broederschap, zijn een belangrijk politiek gegeven. Ze gaan regelrecht in tegen de heersende waarden.
Lees verder

Van de weg af

Editorial van Nico Cué, 2/02/2018

Democratie is een smalle, steile en kronkelige weg. Charles Michel zit aan het stuur, ‘onder invloed’ van de staat-De Wever, stort ons de afgrond in… De collaterale schade van een uiterst mensonterend beleid naar buitenlanders toe, neemt gevaarlijke proporties aan. We zijn toeschouwers van een verandering van regime. Wat denkt het patronaat hiervan?
Lees verder

Bacquelaine, de MR en hun valstrikken

Editorial van Nico Cué, 14/12/2017

De propagandamolen draait op volle toeren. De regering neemt de werknemers in het ootje. Maar er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Aan de goedgelovige of hielenlikkende – het is maar hoe je het bekijkt – pers herhaalt de MR dat het allemaal voor ons bestwil is. En zijn minister van pensioenen rijgt de sociale mislukkingen aan elkaar, met de goedaardigheid van een pastoor die seriemoordenaars voor heiligen aanziet.
Lees verder

Niets is voor hen te mooi, maar tevreden zijn ze nooit

Editorial van Nico Cué, 1/12/2017

Zij? De bedrijven natuurlijk! Hun eigenaars, hun lobby’s, hun vlijtige bestuurders… Wat de rechterhand van de staat van hen vraagt aan belastingen, geeft zijn linkerhand hen terug in de vorm van fiscale of parafiscale subsidies. Dit alles in naam van de internationale concurrentiekracht, heilige koe van de liberale globalisering.
Lees verder

Het regionalisme, tegengif voor nationalisme en globalisering!

Editorial van Nico Cué, 20/11/2017

De uitspraak “nationalisme betekent oorlog” geldt evenzeer voor het separatisme, dat er de belichaming van is. Regionalisme staat hier haaks op.
Lees verder

Van de Oktoberrevolutie tot de Anjerrevolutie, andere ‘revoluties’ zijn mogelijk

Editorial van Nico Cué, 3/11/2017

« Als zij die in onze maatschappij aan de touwtjes trekken onze ideeën kunnen bepalen, blijven ze aan de macht. In dat geval kunnen ze rustig achteruit leunen, en hebben we geen soldaten in ons straatbeeld nodig. We controleren onszelf, aldus Howard Zinn, auteur van “A People’s History of the United States”. Fake news, medialeugens en propaganda zijn zelden onschuldige incidenten. Sommige stiltes trouwens ook niet…
Lees verder

Ze deinzen voor niets terug. Daaraan herkent u hen zelfs !

Editorial van Nico Cué, 20/10/2017

Op 10 oktober kleurde het ACOD de aftrap van het politieke jaar van regering Michel-N-VA met een federale staking waar ook heel wat werknemers uit de privésector aan deelnamen. Dit initiatief maakte heel wat - maniakale - pennen los. In het parlement gaf de eerste minister tot eenieders verbazing een oefening in zelfgenoegzaamheid ten beste… De pers trekt de champagne open.
Lees verder

Het is tijd voor optimisme. Laten we het pessimisme houden voor betere tijden !

Editorial van Nico Cué, 6/10/2017

‘Ik zie gelijkenissen met het regime van Vichy, van Pétain, van Laval. Zij schopten de Duitse Joden die het naziregime ontvlucht waren, buiten, door hen in 1941-1042 terug te geven aan Hitler. En we weten wat er van dat regime geworden is.’ Het is wat Hervé Hasquin, vrij en eerlijke liberaal, zegt over de ‘collaboratie’ van de Belgische regering met Khartoum; ook zij leverde Soedanese migranten uit aan de dictatuur die ze ontvlucht waren. Het is duidelijk een verwittiging. Kan er nog iets gedaan worden?
Lees verder