editorial

Een nazomer om de strijd verder te zetten!

Editorial van Nico Cué, 11/09/2017

Rechts moest en zou alle regeringen van ons land in handen krijgen, zo bleek vóór de zomer. In Vlaanderen en federaal was dat al een feit. Nu moesten ook Namen, Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel volgen … Nu de zomer voorbij is, zien we het resultaat van de “coup” van 19 juni: de Walen zijn gegijzeld, terwijl de coupplegers glansrijk mislukken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de Federatie Wallonië-Brussel.
Lees verder

Het moment van de evaluaties is aangebroken!

Editorial van Nico Cué, 14/07/2017

Rechts heeft gegokt én gewonnen: op de ruïnes van een sociaal model dat vlak na de oorlog na veel strijd was veroverd op de machten van het geld, bouwt het nu een nieuwe wereld, op maat van de machtigen, de sluwen, de meedogenlozen, … Een wereld waarin ongelijkheid “aanvaardbaar” wordt of zelfs de norm. Links is gekortwiekt en zinkt weg. Wij staan met de rug tegen de muur. Een hoge muur?
Lees verder

Selectieve ethiek beschadigt de democratie

Editorial van Nico Cué, 10/07/2017

Op een mooie maandagavond in de lente zijn bij Benoît Lutgen de zekeringen doorgeslagen. En in zijn partij was er niemand om hem tegen te houden. Hem af te remmen. Hem tot rede te brengen. Door de stekker uit de coalitie te trekken, heeft het CDH de regeringen van Wallonië, Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel plots in diepe duisternis gedompeld.
Lees verder

Het federaal ABVV heeft een roadmap

Editorial van Nico Cué, 15/06/2017

Marc Goblet vertrekt. Hij heeft het er goed vanaf gebracht. In een moeilijke politieke context. Met interne en externe vijandelijkheden die vaak onterecht waren. En ondanks zware gezondheidsproblemen… Robert Verteneuil staat klaar. Verkozen zonder problemen. De uitdagingen die hem te wachten staan, zijn er niet minder groot op geworden. Ze blijven kolossaal en zelfs van existentieel belang voor de arbeidersbeweging en de toekomst van het syndicalisme.
Lees verder

‘”Je moet nu eenmaal mee met je tijd”: propaganda dat struikelt over het ‘echte leven’

Editorial van Nico Cué, 2/06/2017

“Je moet mee met je tijd”, “de moderne tijd”. Uitdrukkingen met een geurtje aan. Modern propagandamiddel dat in werkelijkheid een terugkeer naar het ancien régime inluidt! Moet het lijken of alles verandert opdat alles bij het oude blijft? Een vraag die spontaan rijst nu de Franse regering in het zadel wordt gehesen.
Lees verder

De MR schaadt de gezondheid van Walen en Brusselaars

Editorial van Nico Cué, 19/05/2017

Als een bananenrepubliek de fysieke integriteit van haar bevolking op de helling zet, mag ze een veroordeling van nobele zielen, zoals de voorvechters van mensenrechten, in de bus verwachten. België niet. België lacht zich krom als een banaan.
Lees verder

Verzet en nog eens verzet. Ook tegen het heersende pessimisme

Editorial van Nico Cué, 5/05/2017

Een ijskoude douche. Het hartverwarmende optimisme dat bleef groeien tijdens de Franse verkiezingscampagne, staat in zijn overhemd, als een arbeider na een iets té beschonken eerste mei.
Lees verder

Een ander Frankrijk (Europa) is mogelijk!

Editorial van Nico Cué, 21/04/2017

Frankrijk bruist van het leven. Frankrijk is opstandig oftewel 'insoumise'. Als we de republikeinse en sociaaldemocratische voorverkiezingen meetellen en ook de parlementsverkiezingen niet vergeten, zullen de Fransen zes maal de kans gehad hebben hun beslissende stem uit te brengen. Een oude democratie met een blakende gezondheid, als u het mij vraagt!
Lees verder

Charles Michel verzuipt

Editorial van Nico Cué, 31/03/2017

De beau monde smukt zich al eens graag op. Fillon wordt op de vingers getikt omdat hij ‘zonder bijgedachten’ een paar kostuums cadeau kreeg van een mecenas aan wie hij de koopwaar uiteindelijk terugstuurde na de gunstige wind: de kleerkast op de voorgrond van het politiek debat, het is weer wat anders. Bij ons, op de ‘vodden’afdeling is de vraag veeleer: is het pak te groot, of zijn de schouders van de eerste minister te smal?
Lees verder

De regering regeert, maar wie heeft het echt voor het zeggen?

Editorial van Nico Cué, 17/03/2017

De regering regeert. Ze schrijft het heden. Maar wie houdt de pen in werkelijkheid vast? En wie wordt gepluimd aan het eind van de rit ?
Lees verder