editorial

De MR schaadt de gezondheid van Walen en Brusselaars

Editorial van Nico Cué, 19/05/2017

Als een bananenrepubliek de fysieke integriteit van haar bevolking op de helling zet, mag ze een veroordeling van nobele zielen, zoals de voorvechters van mensenrechten, in de bus verwachten. België niet. België lacht zich krom als een banaan.
Lees verder

Verzet en nog eens verzet. Ook tegen het heersende pessimisme

Editorial van Nico Cué, 5/05/2017

Een ijskoude douche. Het hartverwarmende optimisme dat bleef groeien tijdens de Franse verkiezingscampagne, staat in zijn overhemd, als een arbeider na een iets té beschonken eerste mei.
Lees verder

Een ander Frankrijk (Europa) is mogelijk!

Editorial van Nico Cué, 21/04/2017

Frankrijk bruist van het leven. Frankrijk is opstandig oftewel 'insoumise'. Als we de republikeinse en sociaaldemocratische voorverkiezingen meetellen en ook de parlementsverkiezingen niet vergeten, zullen de Fransen zes maal de kans gehad hebben hun beslissende stem uit te brengen. Een oude democratie met een blakende gezondheid, als u het mij vraagt!
Lees verder

Charles Michel verzuipt

Editorial van Nico Cué, 31/03/2017

De beau monde smukt zich al eens graag op. Fillon wordt op de vingers getikt omdat hij ‘zonder bijgedachten’ een paar kostuums cadeau kreeg van een mecenas aan wie hij de koopwaar uiteindelijk terugstuurde na de gunstige wind: de kleerkast op de voorgrond van het politiek debat, het is weer wat anders. Bij ons, op de ‘vodden’afdeling is de vraag veeleer: is het pak te groot, of zijn de schouders van de eerste minister te smal?
Lees verder

De regering regeert, maar wie heeft het echt voor het zeggen?

Editorial van Nico Cué, 17/03/2017

De regering regeert. Ze schrijft het heden. Maar wie houdt de pen in werkelijkheid vast? En wie wordt gepluimd aan het eind van de rit ?
Lees verder

De vrouwen terug naar af: de voorbode van een (her)opflakkerend fascisme …

Editorial van Nico Cué, 3/03/2017

Nog onbekender dan de « onbekende soldaat » is zijn vrouw. Zijn dochter. Of zijn moeder … De armste mens van het land is een vrouw, gezinshoofd van een eenoudergezin. Vrouwelijke armoede wordt weggewuifd. Verstopt. Verborgen gehouden.
Lees verder

Bingo voor de aandeelhouders, kruimels voor de arbeiders?

Editorial van Nico Cué, 16/02/2017

De kogel is door de kerk: er is een interprofessioneel akkoord. De sectoren kunnen aan het onderhandelen slaan. Domper op de feestvreugde is de maximale norm voor loonstijging (1,1%). De inspanningen van de werknemers zullen deze keer niet rechtvaardig beloond worden. Die van de aandeelhouders daarentegen… Het bekende liedje.
Lees verder

IPA: “ja”, maar niet van harte … en zonder te ontwapenen!

Editorial van Nico Cué, 3/02/2017

De onderhandelaars van het ABVV zijn hun mandaat nagekomen. Zij hebben onderhandeld over een ontwerp van interprofessioneel akkoord voor de jaren 2017 en 2018. Toch schiet dit mogelijke compromis tekort in verhouding tot de sociale behoeften en uitdagingen van dit moment. Het klopt dat de lonen uit de koelkast zijn gehaald. Het concurrentievermogen van de bedrijven gaat steil de hoogte in. Maar niet ten gunste van de werkgelegenheid …
Lees verder

Onze wensen voor 2017: Een nieuwe start nemen in 2017 !

Editorial van Nico Cué, 18/01/2017

Maar zonder 2016 de rug toe te keren. Kwestie van de omwentelingen van een vreselijk, verschrikkelijk jaar niet uit het oog te verliezen! Met de winterzonnewende triomfeert het licht op de duisternis.
Lees verder

Waarvoor is de verkiezing van Trump een waarschuwing?

Editorial van Nico Cué, 1/12/2016

De klassenjustitie die wordt ingehaald door een « staatsschandaal ». Stemmingen die zowel in Frankrijk als in de VS voor verrassingen zorgen. Volkeren, zo zou men zeggen, willen opnieuw een vinger in de pap hebben. Rechts krijgt het benauwd en spreekt luidkeels over populisme…
Lees verder