Regeringscompromis: er is meer nodig om de energiefactuur te lijf te gaan
165 euro in totaal. Dat is wat de gezinnen gemiddeld extra zullen krijgen om hun energiefactuur voor de winter van 2021-2022 te verlichten. Een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro en een tijdelijke btw-verlaging … op elektriciteit. Dit zal uiteraard niet volstaan voor gezinnen die nu moeten kiezen tussen verwarming van hun woning of tegemoetkomen aan andere basisbehoeften.
De regering doet een inspanning van 1,1 miljard euro. De verlenging van het ‘uitgebreid sociaal tarief’ (tot juni) is positief. Voor een btw-verlaging van 21 naar 6% pleiten wij al lange tijd. Helaas komt de maatregel laat, is die te beperkt in de tijd om een aanzienlijke impact te hebben op het gezinsbudget. Hij is bovendien beperkt tot elektriciteit. Nochtans nam vooral de gasprijs de afgelopen maanden explosief toe.
De compensatiemaatregel via een aanpassing van de accijnzen op energie – waarover het debat nog niet is afgerond – dreigt zijn doel voorbij te schieten. Want arme gezinnen zijn soms grote verbruikers omdat het gaat om grote gezinnen of huurders of eigenaars van slecht geïsoleerde woningen.
Na weken onderhandelen komt de regering met een akkoord dat te mager is. De verwachtingen waren hoog gespannen. Dit compromis komt daaraan onvoldoende tegemoet.
Het ABVV blijft bij zijn eisen.
Een structurele, permanente oplossing voor de gas- en elektriciteitsrekening.
Een verlenging van het sociaal tarief voor elektriciteit én gas na 30 juni.
De liberalisering van de energiesector heeft geen enkele van haar beloften waargemaakt, we moeten de controle over deze strategische sector terug in publieke handen krijgen.
Investeren in maximale energieonafhankelijkheid is een prioriteit.