Sinds enkele dagen kennen we de achterliggende betekenis van de begroting 2024 die premier Alexander De Croo heeft voorgesteld. Een van de ontstellende maatregelen is de uitbreiding van flexi-jobs naar 12 bijkomende sectoren!
De ABVV-Metallo’s zijn al tegen flexi-jobs sinds ze voor het eerst werden ingevoerd.
Ze druisen volledig in tegen onze principes in verband met kortere werkuren, de verdeling van de welvaart, stabiele contracten en waardige jobs!
Ter herinnering: het gaat om een bijkomende job bij een andere werkgever voor een werknemer die al 4/5 van de tijd werkt bij zijn of haar "hoofdwerkgever".
Deze "bijbaan" is gekoppeld aan een "flexiloon" waarbij de werknemer is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en belastinginhoudingen, en de werkgever slechts een verlaagde werkgeversbijdrage hoeft te betalen.
De eindeloze vergaderingen over de "minimalistische sectoronderhandelingen" in de garagesector, waarbij de werkgevers blijkbaar geen mandaat hadden om de lonen of de arbeidstijd binnen de bedrijven te verbeteren, zijn nog maar net achter de rug wanneer we vol afgunst vernemen dat het paritair comité 112 (garages) wellicht ook te maken zal krijgen met de uitbreiding van de reikwijdte van de flexi-jobs.
Deze pil is eens zo bitter omdat de werkgevers er tijdens eindeloze onderhandelingsrondes bij ons op gehamerd hebben dat er voor een sectorakkoord een akkoord moest zijn over "alles" terwijl ze tegelijkertijd druk uitoefenden op de regering om de sluizen naar flexibiliteit in de sector open te zetten!
Dit is niet onze opvatting van het sociaal overleg.
Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de werknemers in de sector.
Dit is de zoveelste poging van de regering om haar zin door te drijven.
Dit is de zoveelste kortsluiting in ons systeem van de sectorale onderhandelingen.
Dit geeft blijk van een totaal gebrek aan inzicht in het beroep, aangezien de verschillende taken steeds veeleisender worden!
Dit is een roekeloze houding tegenover "het elektrisch rijden" en een belediging voor de erkenning van onze banen als zwaar of gevaarlijk (er is trouwens een werkgroep "functieclassificatie" aan de gang om de verschillende taken in de sector te rangschikken volgens hun technische aspecten en gevarenniveau).
In een sector waarin sociale fraude schering en inslag is (bron SIOD: 42% positieve controles in garages en 49% in wasstraten), worden werkgevers beloond met de eenzijdige invoering van faciliterende maatregelen in plaats van wat wij willen: fatsoenlijke lonen en arbeidsomstandigheden voor het personeel.
Wat een schaamteloosheid, mijnheren werkgevers!
Jean-Michel Hutsebaut
Adjunct-Algemeen Secretaris